Her yıl kasım ayının ikinci haftasında kutlanan Çocuk Kitapları Haftası’nın önemine dikkat çeken uzmanlar, çocuklara kitap sevgisini aşılamanın birinci koşulunun onlara model olmaktan geçtiğini söylüyor.
Okuma alışkanlığı ve kitap sevgisini kazandırmak için her yıl kasım ayının ikinci haftası, Çocuk Kitapları Haftası olarak anılıyor. Dünyada ilk kez 1919’da kutlanmaya başlanan hafta ülkemizde 1947 yılından itibaren kutlanıyor.
Çocuklara kitap okuma sevgisini aşılamak, daha çok ve daha kaliteli çocuk kitabı yazılmasının sağlanmasının amaçlandığı haftanın önemine dikkat çeken Yrd.Doç.Dr. Ömer Osmanoğlu, ebeveynlere ve öğretmenlere önemli önerilerde bulunuyor:
Bilme ve merak arzusu engellenmemeli
‘Ülkemiz kitap okuma konusunda ne yazık ki istenen seviyelerde değil, Japonya, Amerika ve Avrupa’nın farklı ülkeleriyle kıyaslandığında gerilerde. Maalesef kitapla arası iyi olmayan okumayan bir toplumuz. Bu noktada psikologlara, pedagoglara ve eğitimcilere çok önemli görevler düşüyor. Çocuklara kitap okuyun demek yerine model olmak gerekiyor. Çocuklar o yaşlarda çok soru soruyor, merak ediyor. Bunun önüne geçilmemeli, ket vurulmamalı. Anne baba ve öğretmenler bu sorularına yanıt vermeli. Toplum olarak bu yaklaşım değişmeli.Bilme ve merak arzusunun engellenmemesi gerekiyor.’
Oku demekle alışkanlık kazandırılmıyor!
Çocuklara sadece ‘kitap oku’ demekle bu alışkanlık kazandırılmıyor. Anne, baba ve öğretmenler olarak önce bizim okumamız gerekiyor. Toplum olarak televizyonu, interneti, tabletleri bir süre kapatıp belli sürelerde kitap okumaya zaman ayırmamız gerekiyor çünkü çocuklara biz örnek oluyoruz.
Kitap listesi olmalı!
Kitap seçimi konusunda kontrollü olmak lazım, çocuklar için hem velilerin hem de öğretmenlerin bir kitap listesi olması gerekiyor. Çocuğun yeteneğine, ilgi alanlarına ve zekasına göre birtakım kitaplar önermek gerekiyor.
Evlerde kütüphane oluşturulmalı!
Tarih, bilim, felsefe, edebiyat gibi temel konularda ilgi alanlarına göre küçük yaşlardan itibaren kitap programı yapmak gerekiyor. Kitap seçimi bir program dahilinde ilgi alanları doğrultusunda ve yeteneğine göre olmalı. Ansiklopedi ve sözlük okuma alışkanlığı kazandırılmalı. Şimdi internetten ödev yapma gibi bir alışkanlık var, evlerde kütüphane oluşturulma alışkanlığı maalesef yok oluyor. Bir de kitapçıya gidip birlikte kitap seçme çok önemli. Ayın ya da haftanın belli günlerinde kitapçıya ya da kütüphaneye gidip kitap alma kitap seçme çocuğun hayatına renk katabilir’
Toplam Okuma Sayısı : 1556
Bu Gün Okuma Sayısı : 59